Ga naar de inhoud
Home » Stappenplan: dagelijkse schoonmaak (5 minuten werk)

Stappenplan: dagelijkse schoonmaak (5 minuten werk)

Om je fiets zelf goed te onderhouden is het belangrijk om na een natte of stoffige fietstocht de fiets goed schoon weg te zetten, zodat je de volgende keer meteen weg kunt fietsen. Stof en vuil blijft tussen de onderdelen zitten en schuurt, wat voor slijtage zorgt. Natte modder of regen zorgt voor roest. Volg de stappen hieronder voor een simpele dagelijkse schoonmaaksessie. Het kost je maar 5 minuten tijd, maar je kunt ongeplande reparaties voorkomen.

Stap 1 | 0,5 minuut
Zet je fiets stevig neer in een standaard. Spoelen hem af met een tuinslang met gewone sproeier. Nooit met een hoge drukspuit, dan spuit je het vet uit alle onderdelen.

Stap 2 | 0,5 minuut
Spuit en de ketting en tandwielen in met een ontvetter. Borstel de tandwielen in met een kwastje terwijl je de ketting rond laat draaien.

Stap 3 | 1 minuut
Vervolgens kun je de fiets met een (biologisch afbreekbaar) sopje en een spons schoonmaken. Ondertussen doet de ontvetter in de ketting en tandwielen zelf zijn werk.

Stap 4 | 0,5 minuut
Daarna spoel je het sop goed af.

Stap 5 | 2 minuten
Tot slot maak je de fiets droog met een oude doek. Gebruik een aparte voor de ketting (er komt nog steeds vuil en vet af).

Stap 6 | 0,5 minuut
Laat de fiets goed nadrogen, en vet vervolgens de ketting in volgens het advies wat je gekregen hebt bij Cykel. Dit is afhankelijk van het product.

Geloof je het niet dat het zo snel kan? De volgende keer zullen we het filmen!
Nog een kleine opmerking over het invetten van de ketting. Bij aflevering is er afhankelijk van jouw poetswensen een advies gegeven over het soort vet wat op de ketting zit. Bij het ene product, bijvoorbeeld bij wax, moet je na elk gebruik een met doekje over de ketting gaan. Bij het andere product hoef je dat maar eens in de zoveel tijd te doen. Vraag goed na welk product op de ketting zit en hoe je daar thuis het beste mee om kunt gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *